петак, 21. фебруар 2014.

Сунце наш златокоси пријатељ


Где нестаје Сунце?

          Једна од највећих магија природе јесте нестајање Сунца. Мистерија нестанка Сунца решавана је више хиљада година, а данас се у главним цртама учи већ у основној школи. Ради се о помрачењу Сунца. У нашој традицији постоје разне немани које кидишу на Сунце (и на Месец): вукодлак, але, вештице, ђаволи, змијурине. Нарочито су опасне але. Оне имају по две ноге и по шест прстију на рукама и ногама а могу да се претворе у разне животиње и људе.
          Други су пак веровали да Сунце нестаје зато што га леђима заклоне Свети Илија и ђаво док се бију. А постојало је и мишљење да се Сунце и Месец потуку па кад Месец надјача Сунце, па се оно зато не види.
             Приликом сваког помрачења Сунце долази у велику опасност и зато су наши људи предузимали мере да га одбране.Пуцали су из пушака и ли пак правили велику галаму ударајући у звона и друге предмете и викали у гомили.

                                                           Колики је Сунчев век?

            Како можемо уопште и замислити да Сунце нестане? Зар оно неће вечно трајати?
            Научници се баве овим питањем просто зато што је Сунце звезда, па пошто се и друге звезде мењају, наука верује да ће се то исто догодити и са Сунцем. Једно време се веровало да је Сунце тело које се постепено хладило. Просто је ''сагоревало.'' Међутим, ако би ова теорија била тачна, онда би Сунце трајало само неколико хиљада година.

Ако ипак оно не ''сагорева'' шта се онда догађа на Сунцу?

         Сједињавањем водоникових атома у усијаној унутрашњости Сунца ствара се хелијум. У том процесу ослобађа се енергија која стално излази из унутрашњости Сунца на његову површину.
        Претпоставља се да ће овај досадашњи процес наставити да траје још 150 милијарди година. Његов резултат би био смањење Сунчеве масе за 1%. Отуда се научницима чини да ће Сунце наставити да сија и снабдева Земљу енергијом још много милијарди година. 

                                                             Соларни аутомобили

          Оно на шта ћемо мало причекати за масовну употребу јесте соларни аутомобил који покреће Сунчева енергија. Они су потпуно другачијег облика и дизајна од наших аутомобила, јер морају да покрију велику површину соларним плочама које прикупљају Сунчеву енергију и претварају је у електричну. Пошто мора да буде што лакши, најчешће има место за возача. Оваква возила засад се праве само за научне изложбе и трке соларних возила које се организују сваке године. Најбржи у досадашњим такмичњењима достигао је брзину од 88км/ч а користи исту количину енергије као тостер.Највећа мана је што још нема правог решења како да прикупи довољно енергије док има Сунца, да би се ауто могао користити и по кишним данима.

Нема коментара: