петак, 21. фебруар 2014.

Занимљивости из животињског света

БИК И БОЈЕ

     Веровали или не, бик не разликује боје.Бикови који се боре у кориди су одгајани да буду агресивни.Када напуне три године бикови иду на тестирање.У кориди наступају они који се чине најагресивнији.Када тореадор маше црвеном марамом, бик се разљути и јури према њему. Без обзира на то које је боје марама бик се једнако понаша.Дакле, разлог због којег бик у кориди побесни није црвена марама. Њега раздражује и нервира махање марамом испред носа.
Извор:Школарка 2 

ЗАШТО СЕ ЖИВОТИЊЕ ДРЕСИРАЈУ?

Дресура је вештина којом дресер, постепеним и упорним вежбањем, научи животиње да обављају извесне радње које им нису урођене. За дресуру треба имати много стрпљења, благости и храбрости. После дугог обучавања, животиња навикне да извршава одређене покрете и да слуша дресерове заповести. Дресиране животиње помажу људима: воде слепе особе, проналазе настрадале, помажу полицији и војсци. неке животиње се дресирају и да би нас забављале (у циркусима например), али то није нешто што служи на част нама,људима.
                                                                                                                    Извор:Школарка 2 
       

ПСИ

Када се два пса приближе један другом, онај који маше репом осећа се ''главним.''

                                                           Мрави

           Готово да је немогуће отићи на излет у природу, а не видети мраве. Ма како вам се чинили досадни,мрави  су занимљиви инсекти.
Бројност: На свету има више мрава него људи и паса заједно. На планети живи преко 5000 врста мрава. 
Говор: Припадници једног мрављег народа се међусобно препознају преко својих пипака-антена. У пипцима им је смештено чуло мириса.
Памет:У односу на величину тела, мрав од свих животиња има највећи мозак.
Особине:вредан, упоран,истрајан, храбар, борбен, друштвен, марљив.
Снага: Када мрав носи кроз траву дебелог мољца који је 27 пута већи од њега, то је као да човек на рукама носи авион кроз џунглу. Није случајно настало народно поређење: Вредан као мрав.
Дужина живота: У поређењу са осталим инсектима мрави имају дуг живот. Например-пчела живи 6 недеља, а мрав 6 година. Женка-краљица доживи чак 10 и више година.
Непријатељи: Веровали или не највећи непријатељи мрава нису мравоједи, већ други мрави.
Брига о младима: Међу свим бубицама мрави и пчеле су најбрижнији родитељи.
Изузетак: Постоје мрави Господари који не раде ништа. Све послове за њих обављају мрави Робови. Они граде мравињаке, брину о исхрани, а понекад чак пиликом селидбе носе у вилицама   Господаре. Мрави господари су толико беспомоћни да без својих робова умиру.

Кад су најдосаднији: На излету, када би са тобом да поделе сендвич.


                                                Јегуље мењају животну средину
           Јегуље су једине рибе које живе у слаткој води, а мресте се у сланој мењајући тако своју  животну средину. Да би се мрестиле долазе у море на место највеће сланоће. Мужјаци јегуље постају полно зрели са 4-14 година, а женке са 10-14 година. Тада креће из слатке воде пут сланих вода где ће се мрестити. Женка јегуља носи више од милион јајашаца икре, више него било која слатководна риба. Да би јајашца изашла из њеног тела потребан је велики притисак великих дубина. На путу до мора не једе, па када потпуно исцрпљена стигне на своје одредиште, спушта се до дубине од 300 метара где се мрести и након тога угине. Оплођена јаја се уздижу према површини. Тек излежену млађ морске струје носе ка слатким водама. Непогрешиво се младунци враћају на просторе на којима је било пребивалиште њихових родитеља где им започиње нов циклус.



Које животиње могу да се смрзну, а после да оживе?

          Младе шарене корњаче се кад дође зима једноставно заледе. Половина тела им је у леду. На пролеће, спољна топлота их одледи и поново крећу у живот.

         Залеђена шумска жаба почиње да се отапа изнутра после зиме. Срце које је целе зиме мировало прво почиње да се отапа и да куца.


                Колико ниске температуре могу да издрже неки сисари и птице?

              Када се ради о краткотрајном напору организма у борби против хладноће дошло се до сазнања да су топлокрвне животиње веома отпорне на хладноћу.
Граница издржљивости неких животиња и птица у екперименталним условима:

Животиња
Минимална температура
пацов
-15 С
морско прасе
-15 С
питоми зец
-45 С
пас
-160 С
Птица
Минимална температура
врабац
-30 С
гугутка
-45 С
кокошка
-40 С
голуб
-85 С
ћурка
-40 С
патка
-90 С
гуска
-100 С


Љубавни живот пингвина


       Пингвин мора да уложи много труда да би освојио пингвинку. Да би привукао пажњу своје изабранице, мора неколико дана да плеше пред њом. Тек ако се покаже као добар плесач, она пристаје да оде са њим у љубавно гнездо, које је он раније припремио. Али, ни тада није сигуран Да ће пингвинка пристати на брачну везу. Пингвин је обавезан да у своје гнездо унесе и неколико каменчића, а то није лако обезбедити јер мора да их извади из залеђеног тла. Ако женка процени да тих каменчића има доста што значи да се он због ње довољно трудио, почеће њихов брачни живот у којем ни једана страна никад не учини прељубу.

Зашто птице певају?
         Птице певају да би обележиле своју територију. Песма мужјака славуја, косова, сеница представља и знак да су у тај део шуме добродошле само женке.
         Детлићи не певају него добују по дрвету. Што је звук јачи, то ће већи утисак остављати на женке. Добовање једног детлића је знак да остали мужјаци немају шта да траже у том делу шуме.
         Косови се такође удварају женкама умилном песмом. Њихово оглашавање је сасвим другачије када угледају грабљивицу. Продорно и гласно косово дерање које делује као да каже ''цих'' знак је и за остале птице да се сакрију како не би постале плен грабљивицама.


Која птица је поред голуба одличан писмоноша?
         У Старом Риму за достављање писама на велике удаљености користили су ласте. Оне лете много брже од голубова. Ласта за дан може да прелети 600км. Године 1920. у Њујорку је ухваћена ласта која је имала причвршену цедуљу. Написао ју је један амерички природњак свом пријатељу у Њујорку коме је ласта и припадала. Природњак се загубио у планинама и тражио је помоћ. Сместа је опремљена експедиција и послана у планине. Природњак је захваљујући ласти спашен.


Најуспешнији посматрач птица
Најуспешнији посматрач птица на свету је Харви Гилстон из Лозане (Швајцарска) који је доказано видео 6 713 птица од 9.016 познатих до 10. Априла 1990.године.


Зашто врсте изумиру?

        Два су основна разлога изумирања живог света данашњице. Први је губитак животног простора, а други уплитање човека. Човек по правилу побеђује у природи око животног простора.
Природно изумирање

        Понекад постоје природни узроци ишчезавања неке врсте, као нагле промене климе, нестанак извора хране или сукобљавање са другим врстама сличног начина живота. Научници су пронашли разлоге масовног изумирања у прошлости. Најпознатије је било изумирање диносауруса и џиновских морских гмизаваца.

Лов до истребљења

        Још праисторијски ловци каменог доба истребили су огроман број животиња.Читава крда бизона или дивљих коња сатеривали су са литица са којих су се сурвавали и масовно убијали. Птица са Новог Зеланда џиновска моа ишчезла је као жртва лова до истребљења.

                                                                      Пси рекордери
           
         Захваљујући изузетном њуху, слуху, одличном виду  и брзини, пси су врста која веома вешто открива трагове.
         Рекорд у трагању на основу мириса поставио је доберман-пиншер по имену Зауер кога је обучавао један полицијски службеник. Године 1925. Тај пас је њухом пратио великог крадљивца робе 160км и омогућио његово хапшење.
        1923. овчарски пас Боби изгубио се кад су му власници били на летовању. Појавио се 6 месеци касније у породичној кући прешавши 3 200 км кроз четири америчке државе и пробијајући се  усред зиме кроз Стеновите планине.
                                                                                                       Из Гинисове књиге рекорда

Пси могу да намиришу рак плућа
         Пси трагачи могу да намиришу рак плућа код људи у веома раној фази само удисањем узорка њиховог даха, показало је најновије истраживање немачких стручњака. Истраживање је рађено са специјално тренираним псима. Успели су да региструју тумор код 71%испитаника.


                                                             Занимљивости о пужу
      *Стопало пужа је заиста необично. Толико је грубо да пуж може да мили по ивици најоштријег бријача и неће се уопште озледити.
      *Пуж је веома необична животиња. Он никад не залута. Располаже природним нагоном  који га увек враћа у скровиште без обзира колико је од њега одмакао.
      *Пуж не тежи више од петнаестак грама, али је у стању да за собом вуче предмет тежи од пола килограма.
     *Читаве љуштуре неких пужева биле су веома цењене па  су се у Океанији користили као средство плаћања.

Најбржи пуж
             На истоку Енглеске 16. јула 2011. године одржано је 26. Светско првенство у трци пужева. На такмичењу је учествовало 120 тркача. Први је био пуж Зумер који је кружну стазу дугу 33cm прешао за 3минута 23 секунде. Власник најбржег пужа одлучио је да га награди тако што ће га пустити на слободу да слободно шета шумом .
            Светски рекорд у трци пужева држи још од 1995.године пуж по имену Арчи који је исту стазу прешао за два минута.
* Казна за убијеног виноградарског пужа према важећем ценовнику  износи 2100 динара.
 *Морски пужеви су се од давнина користили за добијање пурпурне боје.    
*Понегде се пужеви користе и у људској исхрани и са тим циљем људи их гаје. Узгој пужева назива се хеликокултура. Ова храна је веома популарна у Француској и Италији.
*У пужевима који живе искључиво у Бугарској научници су пронашли специфичну млечно киселу бактерију која повећава имунитет, спречава старење, отклања ожиљке  и лечи рак коже. За разлику од обичних пужева чија је цена 4-6 еура по килограму, бугарски пужеви имају цену и до 100 еура по килограму. 

Нема коментара: