понедељак, 10. фебруар 2014.

Писмо учитељу

          Данас мој мали син креће у школу и све ће му тамо неко време бити страно и ново и зато бих молио да будете нежни према њему. Он креће у пустоловину која га може одвести преко континената у авантуру коју ће вероватно пратити ратови, трагедија и патња. Такав ће живот захтевати веру, љубав и храброст. Стога, драги учитељу, молим вас ухватите га за руку и научите га ономе што мора знати. Научите га, али благо, ако можете.
        Научите га да на сваког непријатеља долази и један пријатељ. Мораће да научи да сви људи нису праведни, ни искрени. Али научите га такође да на сваког подлог човека долази један херој, на сваког поквареног политичара један предани вођа.
        Научите га да десет зарађених центи вреди много више него један нађени долар, да је у школи много часније грешити него варати. Научите га како достојанствено губити и како уживати у победи када добија. Научите га да буде обазрив са обазривима, а непопустив са грубима. Научите га одмах да је најлакше надвладати насилнике.
       Одвратите га од зависти ако можете и научите га тајни спокојног осмеха. Научите га, ако можете, како да се насмејеш када си тужан; научите га да сузе нису срамота; научите га да слава може бити и у поразу, а очај у успеху. Научите га да се не обазире на цинике.
       Научите га ако можете чудесности књига, али дајте му такође времена да дубоко размишља о вечној загонетки птица на небу, пчела на сунцу и цвећа на зеленом брежуљку. Научите га да верује у властите идеје, чак и ако му сви кажу да су оне погрешне. Покушајте мом сину дати снагу да не следи гомилу када сви то чине. Научите га да сваког слуша, али научите га такође да пробере све што чује и задржи само оно добро што прође кроз сито истине.
       Научите га да прода своје таленте и мозак најбољим понуђачима, али да никада не окачи цену на своје срце и душу. Нека има храбрости да буде нестрпљив, нека има стрпљена да буде храбар. Научите га да увек има узвишену веру у себе, јер тада ће увек имати узвишену веру у човечанство и Бога.

       Ово је велики захтев, али видите што можете учинити. Он је тако драг мали дечак и он је мој син.

Писмо је, наводно, написао некадашњи амерички председник Абрахам Линколн када је његов син кренуо у школу. Иако нема доказа да је аутор писма Абрахам Линколн, оно је увек актуелно.

Нема коментара: