петак, 5. јул 2013.

ГИЊОЛ ЛУТКЕ ( ГИЊОЛЕ)


Гињол или гињола (настала од француске речи guignol) је врста лутке. Прва лутка ове врсте направљена је у Лиону 1808. године. Њен аутор био је Laurent Mourguet. Овом лутком је Mourguet прославио Лион и француско луткарство. Луткарске представе у којима су глумци биле гињол лутке настале су веома давно баш као и ова врста лутака. Представе у којима су глумци гињол лутке  зову се гињолијаде.
Данас су на нашим просторима све омиљеније луткарске представе за децу. Луткарство се поред часова слободних активности користи и као метод рада на часовима редовне наставе.
Гињол лутке или гињоле су покретљиве ручне лутке код којих се рука ставља унутар лутке, одоздо, а рукама од лутке, својим прстима управља луткар. У врат лутке увлачи се кажипрст, у леву руку лутке средњи прст, а у десну руку палац. Ове лутке су једноставне. Састоје се из главе и тела са рукама. На руке обавезно ставите шаке.
 Некада је глава прављена од дрвета, јер је предвиђено да лутка може примати ударац главом од друге лутке. Ја  их за потребе наставе и ваннаставних активности правим од тканине.  За израду лутке постоји шема, а после се преко те стандардне кошуљице лутки облачи одело, које на неки начин осликава  карактер саме лутке. Лутке можете шити ручно, заједно са децом и њиховим  мамама у школи ( што деца веома воле). А можете их шити и сами уколико немате подршку родитеља, а у том случају препоручујем уместо ручног, машинско шивење, које је свакако брже и ефикасније. Израда ових лутака је једноставна, у шта ћете се уверити у мојим наредним постовима. 


                    Моји мали луткари који су прославили нашу школу сјајним извођењима   
                    луткарских представа: Милица Јездић, Зорана Топаловић, Маја Миловановић, 
                   Милош Стојановић, Светлана Милићевић и Марко Девић

Нема коментара: