петак, 27. новембар 2015.

Опасност свуда вреба-научимо да се чувамо

Непрестано говоримо да у школи треба да научимо децу да примене знање, а знамо како мало у томе успевамо, говоримо да треба да их научимо практичним стварима, а наставни програм пружа тако мало могућности за то.
У 1.разреду када деца треба да заволе и школу и књигу, када највише треба да примењујемо игролику наставу има најмање простора за то. Октобар је месец када нису научена прва слова, него је научена цела азбука. Сваког другог дана по 3 нова слова. Сваког другог дана брзинско утврђивање истих, па, ко је научио, научио.
Ми се у школи трудимо и да им олакшамо и да прилагодимо преамбициозни план који је понудио издавач. Настојимо да направимо простор да заиста децу учимо правим животним стварима, а најважнија од свих  је како да чувају себе и како да се понашају у разним опасним ситуацијама. То је и те како потребно јер нека деца су сама у кући док родитељи раде, нека деца пешаче кроз природу до куће, нека деца сама припремају себи оброке...
Стога смо један дан посветили опасностима са којима деца могу да се суоче, превенцији како да не дође до опасних ситуација, а ако ипак дође, како поступити у тим приликама.
Деца су научила и бројеве телефона полиције, хитне помоћи и ватрогасаца.
На крају дана направили смо и ватрогасни камион који ће остати у учионици и подсећати децу на овај садржајан дан и како да примене научено.
Иста тема је рађена у сва 4 разреда, а часове у 1. разреду одржале смо учитељица Бојана Белушевић и ја.






Нема коментара: