недеља, 15. новембар 2015.

Bajka o Svetlosti-Lucija Tasić

Nekada davno, u snežnoj decembarskoj noći rodila se mala tamnoputa devojčica crne kose kao abonos i očiju boje kestena koje su blistale kao zvezdice. Kažu da je bila mirna beba i da je gotovo od rođenja zavolela muziku. Dadoše joj ime Svetlost. Rasla je u jednoj kući u Sremu okružena ljubavlju i pažnjom roditelja. Volela je sremska polja, volela je ravnicu i želela da zauvek ostane u njoj. Pošto je bila vredna i željna znanja morala je da napusti rodnu kuću kako bi nastavila školovanje. Nadasve je volela decu i zato se opredelila za posao učiteljice. Nije pogrešila.
Onda je došlo doba da se ljubav proba. Svaka devojčica mašta  da će pronaći svog princa sa kojim će živeti dugo i srećno ceo život.  Svetlost nije maštala, nego je znala da će tako biti. Posle puno biranja i odbijenih prosaca  pronašla je svog princa. To je bio jedan lep, vedar i zabavan princ Tomislav od Kolubare.

 Umeo je lepo da priča, lepo da svira, da razveseli i nasmeje Svetlost. To je njoj bilo dovoljno. Prinčevi obično dolaze na belom konju, ali ovaj je došao u belom fići. Uzeo je njeno srce i danas ga čuva kao najveći dragulj. Zarekli su se jedno drugom na večnu ljubav. Svetlost je volela princa svim srcem, ali je patila za svojom kućom, za mamom i tatom,  za ravnicom. Prošle su mnoge godine dok se nije privikla na novu sredinu i grad na Kolubari. Znate šta joj je pomoglo?  Rođenje sina Nikole. On je uneo još svetlosti i radosti u njen život. Sa njim se igrala, šetala, razgovarala, savetovala, učila ga, vodila  na fudbalske treninge i utakmice. On je našao najsigurnije mesto u njenom srcu. Pomogli su joj i divni prijatelji koje je tokom godina stekla. Pomogla su joj deca u školi u kojoj radi. Zahvaljujući deci, počela je da piše prve stihove i dramske tekstove. U njenom svetu ne vodi se borba dobra i zla što je odlika bajki. U njenoj životu postoje dobri ljudi, dobra deca, dobre komšije, dobri prijatelji. Tako je ona odabrala. Jer, dobro se dobrim vraća.
Svaka bajka ima i srećan kraj. Ovo je bajka koja još uvek traje i nadam se da će imati srećan kraj. 

Moje predstavljanje na promociji knjige ''Lutka iz đačkog kutka'' na Tešnjarskim večerima. Lucija u prevodu znači Svetlost.) 



Нема коментара: