недеља, 30. јун 2013.

Рођење Богочовека Христа, незалазног сунца правде
Размишљајући како да започнем ову тему, сетила сам се стихова песме ''Божићни дани,'' коју је написала моја учитељица:
''Благдани су они лепи дани,
које цела породица слави,
када нико не иде из куће,
када мама ђаконије прави.''
Празници су заиста посебни дани.Радујем се њима. Мислим да их воле сви људи који верују у Бога. У нашој кући, празници се обележавају на посебан начин. За то се брине цела породица, а највише моја бака. Она ме учила да верујем. Она ми је још док сам мала била, читала приче из ''Мале Библије.'' Зато знам, да је рођење Христа Богочовека најважнији тренутак у историји целог људског рода.
Мали Исус рођен је пре 2010. година. Није имао срећу да се роди у удобној и лепој соби како се иначе бебе рађају. Рођен је у витлејемској пећиници у коју су се од злих људи сакрили његова мама Дева Марија и Свети Јосиф. Друштво су им правиле домаће животиње које су својим топлим дахом грејале малу Исуса и породиљу Деву Марију. Нису могли бити потпуно скривени. Знак са неба, говорио је да су баш ту, у тој малој пећини. Звезда је сијала са неба као да је дан и обасјавала пут мудраца са Истока који су дошли да се поклоне Христу Богочовеку. Они су веровали у пророчанство и знали да је рођен Спаситељ људског рода. Тако је и било. Три мудраца донела су дарове вредне једног краља:злато, тамјан и миру. Пред бебом Исусом пали су на колена. Пећина је била обасјана божанском светлошћу, а анђели са неба певали су у хору. Небо је славило рођење  Христа. Драги Бог, Исусов небески отац, био је срећан јер се родио његов син јединац. Можда је био и тужан, јер је знао да ће његов син страдати млад да би спасио људски род. Ко зна, шта је драгио Бог у том тренутку осећао. О томе можемо да нагађамо, али једно сигурно знамо, да је ВЕЛИК јер је дозволио жртвовање свог сина да би нас спасио.
До Исусовог рођења људи су били пагани и безбожници. Нису веровали у једног Бога. Исус је међу људе донео нову веру-Хришћанство. Преобраћени пагани почели су да верују у једног јединог Бога. Исус је донео наду и стрпљење људском роду. Донео је веру у вечни и бољи живот.
Зато је дан Исусовог рођења  Божић, један од највећих хришћанских празника и зато му се сви радују, а нарочито деца. Свако дете треба да зна причу о Исусовом рођењу. Ја је делим са вама захваљујући мојој баки.
''Божић мали носи мир у кућу,
носи радост, спокој се осеча,
срца су нам препуна љубави,
за све нас је ово права срећа.''
                                    (Л. Тасић)


Снежана С. 4. разред

Нема коментара: