уторак, 9. јул 2019.

Грађење учитељске каријере

         Учитељ сам дугих 28 година. Завршила сам Педагошку академију ''Душан Јерковић'' у Шапцу, а касније, Учитељски факултет у Сомбору. Своју педагошку праксу започела сам у традиционалној школи која полако одлази у музеј старина.
          2004. године, када сам била на половини садашњег стажа, десила се реформа у образовању. Тај нови начин рада отворио је врата мојој успаваној креативности. Пружио је могућност слободнијег и иновативнијег рада што сам  почела да користим на најбољи начин.Највећи утицај на моју каријеру имала су два програма стручног усавршавања:
Луткарство у настави и ваннаставним активностима ауторке Вере Стојшић Гашпаровски и
Иновације у настави чији су аутори др Младен Вилотијевић и др Нада Вилотијевић.
Нека своја искуства и неке поруке, желим да пренесем млађим учитељима, како би сигурније и лакше напредовали у струци и градили своју учитељску каријеру.

       Да бисте уопште почели да градите каријеру, треба да верујете себи и у себе.
Треба да будете свесни свог знања, својих могућности и да знате колико можете.
ГРАДИТЕ САМОПОУЗДАЊЕ!
       Немојте се плашити тога шта други мисле о вашем раду. То, уистину, јесу корисне информације. И добре и лоше критике треба да делују подстицајно на вас. Добре, у смислу да знате да сте на правом путу, лоше, да преиспитате оно што радите и да пробате то да унапредите. Међутим, ту будите обазриви! Постоје и замке. Разграничите добронамерне и злураде критике. Постоји и она врста људи која је склона искључиво критикама, а примере рада тих људи никада нисмо видели. То нису критичари, већ критизери. Научите да направите разлику између та два профила. На вама је да уочите и да раздвојите жито од кукоља.
Треба да се вежете за мишљења људи који су доказани у раду и од којих можете учити.
ЕЛИМИНИШИТЕ СТРАХ ОД КРИТИКА И КОМЕНТАРА!
         Не устручавајте се да друге колеге питате за мишљење и да од њих потражите савет. То није срамота, а није ни одраз незнања и неискуства. Напротив! Више очију боље види. Мишљење компетентних колега ће вам помоћи у грађењу самопоуздања.
ТРАЖИТЕ МИШЉЕЊЕ ДРУГИХ!
         Немојте се прецењивати и мислити да сте паметнији него што јесте. Немојте мислити да сте у школи све научили . Стечено образовање је само улазница за стварни живот у школи,  а колико ћете заиста напредовати, не зависи од дипломе, него од вас. Усавршавајте се, учите, анализирајте свој рад, истражујте...
БУДИТЕ ОТВОРЕНИ ЗА УЧЕЊЕ И ЗА ПРОМЕНЕ!
         Немојте живети у заблуди да довољно читате. Није свеједно шта читате. Читајте праву литературу! Читајте стручну литературу! Пратите стручне радове и стручне чланке у педагошким часописима, пратите иновације у настави и примере добре праксе. Постоје праве ризнице образовних листова, база радова Креативне школе, база радова ЗУОВ-а, сајтови са одличним примерима добре праксе, образовни блогови...
ЧИТАЈТЕ ПРАВУ ЛИТЕРАТУРУ И СТРУЧНУ ЛИТЕРАТУРУ!
       
ДАКЛЕ,

1.ДЕФИНИШИТЕ СЕБЕ, СВОЈЕ АСПИРАЦИЈЕ И МОГУЋНОСТИ!
2.ДАЈТЕ СВОЈ ЛИЧНИ ПЕЧАТ НАСТАВИ И НЕКА ВАС ШИРА ПРОСВЕТНА ЈАВНОСТ ПО ТОМЕ ПРЕПОЗНА!
3.БУДИТЕ ЕКСПЕРТИ У ОБЛАСТИ КОЈА ВАМ ЈЕ БЛИСКА И У КОЈОЈ МОЖЕТЕ ДАТИ СВОЈ ДОПРИНОС!
4.ПРОНАЛАЗИТЕ САМИ НОВЕ ОБАВЕЗЕ! НЕ ЧЕКАЈТЕ ДА ВАМ ИХ НЕКО НАМЕТНЕ!
5. СХВАТИТЕ ДА ДАНАС НЕ ПОСТОЈИ СИГУРАН ПОСАО, ПОСТОЈИ САМО СИГУРНОСТ У ТВОМ РАДУ И ПОСЛУ!

НЕ РАДИТЕ ЗА НАГРАДЕ!!!
НАГРАДЕ НЕ ТРЕБА ДА БУДУ УЗРОК, ТРЕБА ДА БУДУ ПОСЛЕДИЦА РАДА.
И ВЕРУЈТЕ, ВРЕДАН И ПРЕДАН РАД УВЕК СЕ ИСПЛАТИ!



     
     
         

1 коментар:

OlgaOlga је рекао...

Draga Lucija, odličan je tekst, od Vas se uvek ima sta naučiti!
Srdačan pozdrav
Olga