недеља, 13. септембар 2015.

Награда на ликовном конкурсу за Александру Станковић

Ученица 5. разреда  ОШ''Драгољуб Илић'' из Драчића Александра Станковић, освојила је награду за  рад урађен у 4. разреду на ликовном конкурсу ''Даница Јовановић.'' Конкурс је организовало Друштво српско-грчког  пријатељства  у сарадњи са ОШ'' Браћа Груловић'' из Бешке. Ову лепу вест саопштила нам је учитељица Слађана Боројевић која је била један од организатора овог догађаја.
Даница Јовановић је прва српска академска сликарка,  рођена 1886. године у Бешки, школована у Новом Саду, Београду и Минхену. Трагично је настрадала у Првом светском рату.  Имала је 28 година када је стрељана испод Петроварадинске тврђаве.  Представља једну од најзначајнихих српских сликарки из доба модернизма  с почетка 20. века. Живела је само 28 година, а иза себе оставила збирку од преко 100 слика. Један део слика сачуван је у Матици српској , Народном музеју и Историјском музеју Србије, а већи део се налази у породичној заоставштини. 
 На конкурс је пристигло више од 250 ликовних и литерарних радова. 
Александра Станковић   насликала је портрет чувене сликарке.
Додела награда била је 12.септембра  2015. у ОШ'' Браћа Груловић'' у Бешки. Поред дипломе, ученица је добила и пакет у коме су спаковане различите врсте бојица, блок за сликање, слаткиши, књиге...

  Награда је измамила предиван осмех на лицу наше Александре

 Александрин рад 

 Пано са радовима ученика ОШ''Браћа Груловић'' учитељице Драгице Десанчић био је најзапаженији и најбогатији предивним радовима

                                  Јелена Тишма додељује награду нашој Александри

 Вероучитељ Горан Груловић председник је Друштва српско-грчког пријатељства,  и потомак породице Груловић чије име носи школа. Био је предиван домаћин.

 Награђени ученици

Дочек у ОШ''Браћа Груловић'' у Бешки био је величанствен. Љубазни учитељи и наставници ове школе учинили су све да се осећамо посебно. Школа има преко 400 ученика и обилује радовима ученика и њихових креативних учитеља.
 Део сценографије из представе о Даници Јовановић коју су ученици извели у Немачкој на немачком језику где су изазвали и сузе и громогласан аплауз немачке публике у парадоксалној ситуацији јер су ову сликарку  Немци стрељали.Рукотворине- годишња доба од пур пене у великом формату красе зидове ходника, а рад су креативне учитељице Биљане Ћосовић.
И најлепше остављамо за крај. Предивна учионица наше домаћице учитељице Драгице Десанчић која нас је и обавестила за овај конкурс и која се потрудила да нам овај дан учини незаборавним.


Поклони урађени срцем
 Сремац урађен дечјим рукама


 А ово су гипсани радови учитељице Драгице Десанчић урађени за продају на Бешка фесту на коме су њени ученици имали пуно успеха и зарадили средства  за уређеље учионице.Хвала љубазним домаћинима ОШ''Браћа Груловић.'' Желим им пуно успеха у  годинама које су пред нама.
Нема коментара: