субота, 9. август 2014.

Značaj fizičke aktivnosti u detinjstvu

RODITELJSTVO | SREDA 29.05.2013.

IZVOR: WWW.MEDICALNEWSTODAY.COM
Istraživači su ustanovili da je učešće u fizičkoj aktivnosti barem umerenog intenziteta važnije za kardiometaboličko zdravlje u detinjstvu nego ukupno sedentarno vreme.



Međutim, pri proceni rizika od kardiovaskularnih bolesti, vreme provedeno ispred ekrana ima negativniji uticaj od ukupnog sedentarnog vremena.

Kao članovi tima pod nazivom TEAM PRODIGY, međuuniverzitetskog istraživačkog tima koji čine istraživači sa Univerziteta u Otavi, Univerziteta u Montrealu, Mekgil univerziteta i Laval univerziteta, istraživači iz Istraživačkog instituta Dečje bolnice u istočnom Ontariju rešili su da ispitaju kako vreme provedeno u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti i sedentarno vreme utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti kod dece. Kompletan članak će biti objavljen u najnovijem broju časopisa Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

,,Iako rezultati studije pokazuju da je kod dece vreme provedeno u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti važnije od vremena provedenog u sedentarnim aktivnostima kad je u pitanju kardiometaboličko zdravlje, i veće učešće dece u fizičkoj aktivnosti I kraće vreme ispred ekrana su važni ciljevi javnog zdravlja koje treba ostvariti’’, kaže glavni autor dr Žan-Filip Šapo iz Istraživačkog instituta Dečje bolnice u istočnom Ontariju i gostujući profesor Univerziteta u Otavi.

Studija je obuhvatila preko 500 dece između 8 i 10. godina, kod kojih su mereni obim struka, sistolički i dijastolički krvni pritisak, trigliceridi, lipoproteinski holestrol visoke gustine i koncentracija glukoze.

Viši nivo umerene do intenzivne fizičke aktivnosti povezan je sa manjim obimom struka, trigliceridima i dijastoličnim krvnim pritiskom i višim HDL holesterolom, bez obzira na sedentarno vreme. Suprotno tome, sedentarno vreme je povezano sa višim dijastoličnim krvnim pritiskom, ali nakon korekcije umerene do fizičke aktivnosti ta veza više nije bila statistički značajna. Vreme ispred ekrana je povezano sa većim obimom struka i nižim HDL holesterolom, bez obzira na fizičku aktivnost.

,,Mi sada nudimo empirijske dokaze da je fizička aktivnost tokom dana verovatno važnija za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod dece nego organičenje vremena u sedentarnim aktivnostima’’, zaključuje dr Šapo.

Нема коментара: