субота, 2. август 2014.

Za lišavanje dece ljubavi uskoro kazna zatvora

| TANJUG
Roditelji u Britaniji koji namerno lišavaju svoju decu ljubavi, po prvi put suočeni su sa zatvorskom kaznom prema, kako su ga mediji nazvali, "Pepeljuginom" zakonu.

       
 Kako prenosi list "Telegraf", prema predloženom zakonu, "emotivna surovost" biće izjednačena sa postojećim zločinima koji se odnose na fizičko i seksualno zlostavljanje.
      Za to krivično delo predviđena je maksimalna kazna zatvora do 10 godina.
      Cilj zakona je, kako njegovi predlagači ističu, da se unapredi zaštita emotivne i socijalne dobrobiti dece.
       Izmene se odnose na postojeće zakone o zanemarivanju dece u Engleskoj i Velsu kojim se roditelji smatraju krivim ako su namerno napali, napustili ili izložili decu patnji ili povredama.
       Poslanik Konzervativne partije Robert Bakland, koji se zalaže za usvajanje zakona, napisao je za "Dnevni telegraf" da se sa ovim pitanjem "predugo kasni".
   "Ne mnogo godina pošto su braća Grim popularizovali 'Pepeljugu', uvedeno je krivično delo - zanemarivanje deteta. Naš krivični zakon nikada nije uzeo u obzir pun opseg emotivne patnje zlostavljane dece od njihovih roditelja ili staralaca", naveo je on.
     Portparol britanskog ministarstva pravde rekao je da vlada smatra da je od ključnog značaja da se zaštite deca i da je surovost prema deci zločin koji mora da se kazni.
    Izvršni direktor organizacije "Akcija za decu" Toni Houkhed izjavio je za "Indipendent" da je sretao decu koja su bili žrtveni jarci u svojim porodicama, konstantno ponižavani i lišavani ljubavi.
     "Uticaj je razarajući i može da izazove doživotne mentalne probleme, a u nekim slučajevima i samoubistvo", objašnjava Houkhed.
   "Pepeljugin" zakon će biti javnosti predstavljen u tradicionalnom kraljičinom govoru u junu, navode britanski mediji.

Foto: Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net


Нема коментара: