субота, 9. август 2014.

Dobri roditelji: 10 najčešćih mitova

IZVOR: VIJESTI.ME

Često se kaže da je roditeljstvo najteži i najzahtevniji posao na svetu. A biti dobar roditelj još je teži zadatak. Nasuprot uverenjima mnogih, ne postoje savršeni roditelji, niti majka i otac znaju baš sve odgovore.

Moguće je biti sasvim dobar roditelj i pružiti detetu najlepše detinjstvo, čak i ako se ponekad mama i tata posvađaju pred decom ili ako ih ponekad podmite slatkišem kako bi ih smirili.

Donosimo vam 10 uobičajenih mitova vezanih uz pojam dobar roditelj.

1. Moraju imati odgovore na sve

Niko nema odgovore za baš sve probleme, pa tako ni roditelji. Ako se u nečemu ne snalazite i tražite savete ili pomoć od vaših roditelja, drugih članova porodice ili profesionalaca, to vas ne čini lošim ili nesposobnim roditeljem.

2. Deca su im uvek važnija

Deca bi trebalo da budu roditelju na prvom mestu, ali to ne znači da roditelj ne postoji više kao samostalna osoba. Kako biste bili dobar roditelj i usrećili svoje dete, najpre morate sami sebe da usrećite. Važno je pronaći vremena za sebe i partnera, za svoje hobije i posvetiti se svojim željama i potrebama.

3. Nikad se ne svađaju pred decom

Deci je važno da u porodici osete sigurnost, a neprestane svađe sa partnerom poljuljaće taj osećaj. Ali to ne znači da je zabranjeno ponekad da se posvađate pred njima. Ako zrelo koristite argumente i poštujete partnera, bez vređanja i ružnih reči, deci ćete usaditi sposobnost komunikacije i uviđanje važnosti kompromisa.

4. Ne koriste podmićivanje

Podmićivanje deteta darovima, slatkišima i obećanjima, uglavnom je na lošem glasu. Ali ponekad je neizbežno, a delotvorno. Na primer, ako nikako ne možete da smirite svoje dete na svečanosti poput venčanja, možete mu obećati igračku koju priželjkuje. Ali pazite da mu ne usadite poruku da u životu u svemu gleda samo svoju korist.

5. Više nemaju seksualni život

Nakon rođenja deteta u životu para dolazi do mnogih promena, pa tako i u dosadašnjem seksualnom životu. Nekoliko meseci nakon dolaska bebe u dom, zbog hormonalnih promena, stalnog umora i stresa, normalno je da je smanjena seksualna želja, ali to ne znači da je tom delu života zauvek kraj. Važno je negovati međusobnu ljubav, ne stavljati pritisak na sebe i dopustiti intimnosti da se polagano vrati u život.

6. Svako dete tretiraju isto

Braća i sestre često se žale svojim roditeljima zbog nepoštenih odluka. Iako volite i cenite svako dete na isti način, normalno je da se ne odnosite prema njima isto, posebno ako svako dete zahteva poseban tretman. Starijem detetu možete dati zaduženja i obaveze koje mlađe dete još ne može izvršavati, koliko god se njima to činilo nepoštenim.

Čak se i prema jednojajčanim blizancima treba odnositi drugačije, jer svako dete ima drugačiju ličnost, a time i drugačije potrebe.

7. Nikad ne gube strpljenje

Jedan od najvećih mitova upravo je taj da dobar roditelj nikada ne gubi strpljenje i ne pokazuje ljutnju i bes pred drugima. Možda ste bili smirene i suzdržane osobe koje nikada niko ne može izbaciti iz takta, ali to se promeni kada postanete roditelji. Tada je normalno ponekad izgubiti strpljenje i prepustiti se negativnim emocijama.

8. Ne naređuju

Većina ljudi, pre nego što postanu roditelji, ne žele da budu strogi i da zvuče možda baš poput svojih roditelja. Ali ako ne znate kako da završite svađu ili raspravu s detetom, nije zabranjeno s vremena na vreme reći "zato što ja tako kažem" i to vas ne čini lošim roditeljem.

9. Znaju da kontrolišu decu

Roditelji su odgovorni za svoju decu i njihovo ponašanje, moraju da ih nauče kako da se pristojno ponašaju i disciplinuju ih, ali to ne znači da mogu i da znaju da kontrolišu svaki njihov korak. Dobar roditelj mora da dopusti detetu da ono samo donosi neke odluke i ako napravi nešto pogrešno, da nauči da prihvati odgovornost za svoja dela.

10. Svakodnevni stres je normalan

Roditeljstvo donosi novi stres u život i svaka porodica proživljava svađe i teške trenutke, ali zadatak roditelja je da smanje nivo stresa, a ne da ga povećaju. Kako biste olakšali svoju porodičnu svakodnevicu, budite mirni, ne vičite i razgovarajte o problemima, umesto da ih ignorišete i gomilate.


Нема коментара: