субота, 9. август 2014.

Savremenu decu niko ne vaspitava?


Liberalni roditelji opsednuti time da “deca moraju da se izraze” uništavaju kod njih dobre manire, tvrde bake.
 Pad popularnosti finog ponašanja dece poput sedenja tokom jela, pristojnih reči poput “Izvinite” i “hvala” delo je lenjih roditelja, pokazalo je istraživanje koje je obuvatilo njihove bake. 
Takođe, roditelji su krivi što deca neće da sede mirno u školi i s poštovanjem stajanjem pozdrave učiteljicu.
Bake veruju da se dobrim manirima deca mogu naučiti samo primerom, što roditelji 21. veka ne mogu da pruže.
Studija u kojoj je učestvovalo 100 baka i deka na sajtu Grannynet otkrila je da samo 54 odsto dece sada sedi tokom ručka za stolom sa svojim roditeljima.
Čak 92 odsto baka je u detinjstvu tokom obroka sedelo za stolom, a 87 odsto je tako odgajalo i svoju decu.
Loše navike tokom zajedničkog ručka ili večere naročito su iritirale ispitanice. Ipak, primetile su da deca više ne gledaju u oči starije sagovornike (48 %) i ne kažu “izvinjavam se” kad nekog prekinu (37 %).
Mnoge od baka se slažu da dobrim manirima decu treba da uče roditelji, a za njihovo odsustvo krive suviše liberalan stav savremenih majki i očeva.
“Ono što smo otkrili je da je došlo do velike promene u tome šta deci znači lepo ponašanje u odnosu na to kako su se prema njemu odnosili njihovi roditelji, bake i deke”, kaže osnivač Grannynet-a Veriti Gil.
“Citiraću jednu od naših mudrih baka: ‘Kada ne bi bilo pravila, ne bi postojalo ništa što deca mogu da krše, nikakav rizik koji će da preuzmu, nikakvih ožiljaka da ukažu na greške. Pravila vam dozvoljavaju punu slobodu”.

Članak je preuzet sa portala b92.rs

Нема коментара: