субота, 9. август 2014.

Da li podjednako volite svoju decu?

RODITELJSTVO | UTORAK 12.02.2013.

Roditelji to teško priznaju, ali obično favorizuju jedno od svoje dece. Sada istraživači kažu da ovakva postavka stvari može narušiti celu porodicu.
 Nova studija pokazuje da što se stil vaspitavanja dece iz iste kuće više razlikuje, to će biti negativniji uticaj na mentalno zdravlje svih članova porodice. 

“Ovo je iznenađujuće otkriće”, kaže Dženi Dženkins, profesor primenjene psihologije i ljudskog razvoja na Univerzitetu u Torontu i vođa ove studije.

“Očekivali smo da takozvano diferencijalno roditeljstvo utiče samo na dinamiku između roditelja i dece. Međutim, pokazalo se da utiče na celu porodicu”.

“Diferencijalno roditeljstvo” predstavlja favorizovanje jednog deteta u odnosu na drugo.

Studija objavljena u žurnalu “Razvoj deteta” trajala je četiri godine tokom kojih je praćeno 400 kanadskih porodica kroz direktnu opservaciju i upitnike.

Dženkins i njene kolege otkrili su da su deca roditelja koja nisu svoju decu tretirali jednako imala više problema sa pažnjom i društvenim odnosima koji su trajali i u odraslom dobu.

Istraživači su otkrili da je diferecijalno roditeljstvo povezano sa još nekim faktorima kao što su siromaštvo, mentalne bolesti i istorija zlostavljanja u porodici.

Ukratko, majke koje su bile pod dužim emocionalnim i finansijskim stresom ređe su bile fer prema svoj svojoj deci.
Članak je preuzet sa portala B92.rs

Нема коментара: