субота, 2. август 2014.

Pokrenite klince na raspustu

http://www.b92.net/

RODITELJSTVO | PETAK 25.07.2014.

| IZVOR: T. L. / VEČERNJE NOVOSTI
Mnoga deca posle nekoliko dana raspusta ostanu bez ideja kako da ispune dan. To može da bude veoma opasno po psihičko stanje.

Leto je omiljeno godišnje doba za školarce koji između knjige i igre uvek biraju ovo drugo. Međutim, mnoga deca već posle nekoliko dana „plandovanja“ van školske klupe ostanu bez ideja kako da ispune dan. To može da bude veoma opasno po psihičko stanje mališana. Drugovi su im otputovali na more, vi se s posla vraćate umorni, a oni slobodnog vremena i energije imaju na pretek.
U takvoj situaciji „kampovanje“ ispred televizora i besomučno tipkanje po tastaturi kompjutera deluju kao izlaz. Stručnjaci, međutim, savetuju da na vreme stanete na put lošim navikama dece i da ih naučite da se zabave bez igrica i crtaća.
            Svakog dana im zadajte po jedan zadatak koji će im okupirati misli i omogućiti im da kanališu energiju. Dok ste vi na poslu, neka oni pospreme orman, srede radni sto, obrišu prašinu sa igračaka, poređaju knjige po azbuci... U početku će možda pružati otpor, ali stručnjaci tvrde da će se na kraju osećati korisnim i da će jedva dočekati da se vratite kući da bi vam pokazali šta su uradili. 
Obavezno ih pohvalite za trud, a kada se odmorite odvedite ih u prirodu. Boravak na otvorenom - u parku, na jezeru ili bazenu, shvatiće kao nagradu, tako da će sutradan obaveze ispunjavati još poletniji. Ne budite lenji da im pokažete igre kojih ste se vi igrali kao mali, zaigrajte fudbal sa njima ili ih ubedite da je lepše da se zabavite frizbijem. Suština je da se fizički istroše.
           Ukoliko vam vreme ne ide na ruku, potrudite se da kišni dan iskoristite tako što ćete zajedno biti produktivni i kreativni. Smislite šta biste voleli da „izvajate“, uzmite brašno i vodu i od te smese zajedno napravite neke interesantne predmete za dečju sobu. Čak i ako ste totalni antitalenat, svideće vam se ova zabava, jer ćete uživati u osmehu zadovoljstva svog deteta.
          Društvene igre nikad ne izlaze iz mode, a pritom su vrlo korisne za razvijanje veština. Između agresivne kompjuterske igrice i karti, uvek je bolje da posavetujete dete da uzme špil u ruke. A još je lepše kada to uradite zajedno. Jedan dan će ono pobediti vas, drugi dan vi njega - i tako će učiti kako da sa osmehom i pobeđuje i gubi.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Нема коментара: