субота, 2. август 2014.

Autoritarni roditelji češće imaju gojaznu decu

RODITELJSTVO | PONEDELJAK 24.03.2014.
Istraživanje kanadskih naučnika povezuje strogost i zahtevnost roditelja s većim rizikom po gojaznost kod dece.

           Prema podacima prikupljenim od oko 37.000 dece mlađe od 11 godina, takav roditeljski stil je moguće povezati sa, za trećinu većim rizikom da će deca biti gojazna, piše Dejli mejl
       Utvrđeno je, takođe, da je ta pojava bila izraženija kod dece koja su bila na pragu puberteta. Istraživači MekGil univerziteta u Montrealu veruju da je to moguće objasniti negativnom reakcijom dece na nefleksibilan pristup roditelja.
        Strogost roditelja je, takođe, bila povezana s većim rizikom za takozvano zdravstveno rizično ponašanje dece. "Ako se prema detetu ponašate balansirano - sa ljubavlju ali i jasnim granicama, vaše dete će teško biti gojazno", tvrde istraživači.
        Roditelji koji su strogo postavljali granice bez mnogo dijaloga označeni su kao autoritarni i imali najveće šanse za gojaznu decu. Istraživači su takođe došli do zaključka da je siromaštvo povezano sa dečjom gojaznošću ali stil roditeljstva je imao najviše uticaja.
       Decu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu hranu ali nikako ne treba koristiti tzv. "diktatorski pristup". Ispostavilo se, u ovom slučaju, da genetika nije najvažnija već sredina u kojoj odrastamo.
       "Iako ova otkrića deluju iznenađujuće, lekcija koju učimo ovde jeste da dozvolimo deci da budu deo procesa koji dovodi do odluke kada je u pitanju hrana", dodao je dr Dejvid Haslam, predsedavajući Nacionalnog foruma za gojaznost. izjavio je za "Indipendent" da je sretao decu koja su bili žrtveni jarci u svojim porodicama, konstantno ponižavani i lišavani ljubavi. 
     "Uticaj je razarajući i može da izazove doživotne mentalne probleme, a u nekim slučajevima i samoubistvo", objašnjava Houkhed.
   "Pepeljugin" zakon će biti javnosti predstavljen u tradicionalnom kraljičinom govoru u junu, navode britanski mediji.
Foto: Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net
                                         Članak je preuzet sa portala B92

Нема коментара: