уторак, 9. јул 2019.

У сусрет квалитетном и иновативном образовању

            Прва конференција Најбољих едукатора Србије под називом ''У сусрет квалитетном и иновативном образовању'' одржана је 23. маја 2019. године у Београду.



         Организатор овог импозантног и квалитетног скупа је Удружење за подстицање предузетништва ''Живојин Мишић,'' које већ шест година заредом додељује награду Најбољи едукатори Србије. Број добитника ове престижне награде у претходних 5 година је 69.
Добитници су по много чему јединствени и иновативни наставници основних и средњих школа из разних делова Србије. Са нестрпшењем очекујемо да пригрлимо десет нових чланова шесте генеравије НЕС чији је избор у току.
            Конференција је акредитована од стране ЗУОВ-а, а Најбољи едукатори Србије били су  слушаоци и активни учесници.



            Свако наше окупљање планира се са највећом пажњом. Тако је било и овог пута.
За беспрекорну организацију захваљујем изузетним младим дамама Ивони Јовановић и Исидори Кадијевић координаторима пројекта. Оне нас окупљају као велику породицу у којој се сваки члан поштује. Предлажу, слушају наше предлоге и испуњавају наше жеље. Ретко се срећу такве младе, пословне особе, које су образоване, свестране, љубазне и предусретљиве.
            Скуп је отворила љупка и елоквентна Ивона Јовановић која је присутнима пожелела  добродошлицу и представила панелисте.


           Татјана Марковић Топаловић професор физике из Шапца, добитница награде 2014. године и победница NTP 2018. имала је веома емотиван говор о значају Удружења за њу, али и за све нас. Направила је кратку ретроспективу од 2014. године када нико од нас, тадашњих добитника награде није знао о чему је реч. Сама Тања, мислила је да је у питању нека шала. Није могла да поверује да неког занима образовање и знање и да неко жели да промовише и награди вредан и иновативан рад. Тањин топао, људски  говор дотакао је моје срце, а сигурна сам и многа друга срца.



         Модератор у панел дискусији била је Николета Ракочевић оснивач престижне школе “Queen Victoria Education & Translation,” тренер за професоре, стручњак за методику наставе и симултани преводилац. (Импресивно-колико квалитета у једној младој особи)




Учесници панела били су:
Вигор Мајић дугогодишњи директор истраживачке станице Петница и сарадник Удружења ''Живојин Мишић,'' годподин Стеван Јокић саветник у Институту Винча и Ивана Ковачевић награђени едукатор 2018.
Питања за панелисте односила су се на наш образовни систем и на промене које можемо направити у њему, на примену нових технологија у настави ( колико нам помажу а колико одмажу). Једно од питања било је како мотивисати ученике  21. века  за учење.
Било је занимљиво пратити дискусију где су сва три учесника одговарала на исто питање из различитих углова и са аспеката различитих професија.
Пошто се ја годинама бавим интегративном наставом допало ми се гледиште господина Вигора Мајића за кога је највећи изазов данашњице повезивање предмета у складну целину ради обједињавања ученичких знања. То је оно што нам дефинитивно недостаје!


После панел дискусије пратили смо једночасовно предавање др Ранка Рајовића који је говорио на тему ''Да ли учење треба да буде игра.''



Након тога едукатори су за едукаторе одржали радионице. Један део радионица односио се на употребу технологија у настави, а други део на развој критичког мишљења и стилове учења у 21. веку. Сваки едукатор пратио је по две радионице за које се определио.

Нове технологије у настави-Милица Андоновић наставница енглеског језика, ОШ ”Вук Караџић”, Пирот
Асистивне технологије у настави-Бранислава Живановић наставник дефектолог, ОШ ”Душан Дулагић”, Београд
Мапирање у настви-Зорица Ивановић наставник српског језика и књижевности, Технолошка школа Параћин
Прошетајмо Гуглучионоицом-Вера Исаиловић наставница историје, ОШ ”Стеван Чоловић”, Ариље
Интерактивна учионица-Нада Стојичевић наставница електро групе предмета, Електротехничка школа ”Никола Тесла”, Панчево
Како да школујемо децу за будућност-Драган Кувељић учитељ ОШ ”М. Стиковић”, Пријепоље
Уважавање стилова учења као предикције добре наставе-Ивана Круљ наставница физике, ОШ ”Ђура Јакшић”, Ћуприја
Забавна математика-Маринко Петковић наставник физике, Школа за основно и средње образовање ”Милан Петровић”, Нови Сад
Потрага за благом, развој вештина 21. века- Младен Шљивовић наставник физике, Гимназија у Зајечару и ОШ ”Десанка Максимовић”, Зајечар
Како до критичког мишљења + 48 вештина за његов развој Сузана Миљковић учитељица, ОШ ”Краљ Петар I“ , Ниш Александра Секулић  наставница српског језика, Економско-трговинска школа, Кула

        Прва радионица којој сам присуствовала је Мапирање у настави коју је за нас припремила изванредна професорка српској језика из Параћина Зорица Ивановић, добитница награде 2015. године. Она има моћ да анимира слушаоца, динамична је, непосредна, а иновација коју је представила је применљива од млађег школског узраста до средње школе. Зорица је одговорила на свако наше питање и своје материјале несебично поделила са нама. Велико хвала, Зорице!




Како да школујемо децу за будућност назив је радионице коју је за нас припремио учитељ  Драган Кувељић из Пријепоља. Он је добитник награде 2014. године и победник NTP 2018.  Име овог учитеља, одавно је познато у ширим учитељским круговима као и његов рад. 
Колега Кувељић има занимљив наступ који је увек проткан хумором и ова радионица је била спроведена кроз дискусију и размена искустава и идеја. Било ми је велико задовољство да присуствујем овој едукативној радионици.



Конференција је трајала 8 сати. Помислићете да је то много времена за помно праћење. Верујте, није било тешко одржати пажњу и концентрацију. Скуп је имао добру динамику, и одличне садржаје.
Заправо, сви смо били добро мотивисани за долазак на конференцију. Нама није било важно време трајања ни један бод који смо добили за стручно усавршавање.
Битна нам је едукација, сарадња, размена идеја, дружење...
Дивно је погледати око себе и видети драга насмејана лица, загрлити пријатеље, осетити подршку. То нема цену.

Хвала Удружењу ''Живојин Мишић'' за овај догађај.
Посебно се захваљујем Ивони и Исидори које су уложиле највећи напор од идеје до реализације и потрудиле се да све протекне баш онако како је замишљено.

Једва чекам следеће окупљање, а дотле, драги НЕС-овци, уживајте у чарима лета и заслуженом одмору! Вратите се у септембру у учионице спремни за нове изазове!
   


Нема коментара: