субота, 6. јул 2019.

Блуета

           У Стојнику, живописном месту крај чувеног Орашца, у хладу старог дрвећа, смештена је мала, лепо уређена школа која с поносом носи име нашег великана Вука Караџића.
У њој учи 75 вредних ђака, а њихов је мото: ''Сви за једног, школа за све.''
          Школска зграда је таман онолика колика треба да буде и ученици имају добре услове за рад и боравак у њој. Има све што је потребно, укључујући и фискултурну салу не већу од једне просечне учионице, али довољну, да деца у њој вежбају током зимских месеци.
У пространом школском дворишту налази се спортско игралиште које деца могу да користе и после наставе. У дворишту се налази и летњиковац који служи као амбијентална учионица. Ова школа од 2015. године има статус Еко школе што је само по себи довољан аргумент да постоји низ еколошких активности којима се ученици и радници школе баве.
        По ред екологије,ОШ''Вука Караџић'' постаје чувена још по нечему. То је Фестивал луткарства аранђеловачких основних школа под називом  ''БЛУЕТА.'' (Блуета је кратак, шаљив или сатиричан драмски комад). ''Кума'' фестивала је Ана Раденковић.
Идеја о настанку фестивала потекла је од предузимљиве директорке Милијане Марићевић Петровић која 5 година руководи школом. Милијана је по струци учитељица којој је свет игре и луткарства врло близак. Пројекат је подржала Фондација Ана и Владе Дивац и ево, ово је друга година успешне реализације.
     

Директорка Милијана отвара фестивал


Први део фестивала су луткарске радионице које су организоване за све ученике учеснике. 
За то су биле задужене Ана Раденковић, Тамара Радуловић, Бојана Дамјановић и Далиборка Павловић.









Почаствована сам позивом на фестивал као специјални гост. Говорила сам о значају лутке у настави и ваннаставним активностима.  Представила сам књиге ''Лутка из ђачког кутка,'' која је намењена за коришћење лутке на часу српског језика и ''Нека живот игра буде'' намењена за драмску и луткарку секцију.


 Потом је кренуо такмичарски део-извођење луткарских представа. Учесниц су били ученици из:ОШ''Милан Илић Чича'' из Аранђеловца, ''Илија Гарашанин,'' такоше из Аранђелобца, ''Љуба Ненадовић'' из Раниловића, ''Први српски устанак'' ИО Копљари. Изведено је 8 представа, укључујући и представу ''Алиса у земљи чуда'' школе домаћина.
Четворочлани жири чинили су: Сузана Марковић професор српског језика из школе домаћина, Биљана Стојановић испред фондације Дивац, Саша Симоновић директор КЦ Аранђеловац и Слободан Тешић глумац Југословенског драмског позоришта.








Водитељ програма Тања Љесковац ученица 7.разреда најбољи ђак школе и члан Ученичког парламента





















                                                         ЧЛАНОВИ ЖИРИЈА
























Драго ми је што је на сцени изведена и представа ''Лакоми мечићи'' из  моје књиге ''Лутка из ђачког кутка.''


 ПОБЕДНИЧКА ПРЕДСТАВА УЧЕНИКА ОШ''ЉУБА НЕНАДОВИЋ'' ИЗ РАНИЛОВИЋА ''КРОКОДОКОДИЛ''
ПРЕДСТАВУ СУ ПРИПРЕМИЛЕ УЧИТЕЉИЦЕ ДАНИЈЕЛА БЈЕЛИЦА И ЛИДИЈА ПАВЛОВИЋ. 
ЈОШ ЈЕДНОМ ЧЕСТИТАМ ПОБЕДНИЧКОЈ ЕКИПИ!!! БИЛИ СТЕ СЈАЈНИ!



Уживала сам у сваком тренутку дана, у ентузијазму учитеља, у луткарском извођењу деце, у новим познанствима...
Школи домаћину захваљујем на гостопримству и респекту и желим да ''БЛУЕТА'' постане традиционални фестивал који ће из године у годину окупљати све већи број школа и учесника.
ОШ''Вук Караџић'' је мала школа са великим идејама и дивним вредним људима који раде у њој.

Блуета на РТВ Шумадија

Нема коментара: