недеља, 7. јул 2019.

Удружење ''Живојин Мишић''

     


          Често сам била у прилици да одговарам на питања колега везана за Удружење ''Живојин Мишић'' и награду Најбољи едукатори Србије.
Стога, имам потребу да мало више информишем читаоце блога о томе.
        Удружење за подстицање предузетништва ''Живојин Мишић'' основано је 2013. године из жеље за унапређењем друштва и као подршка предузетништву као формули за економски напредак и опоравак земље.
Оснивач удружења је предузеће које је тада носило назив ''Преловац Медиа,'' а касније је преименовано у ''Devana Technologies.'' Председник удружења је Владимир Преловац.
Детаљније о делатностима удружења можете погледати на њиховом сајту:

Удружење за подстицање предузетништва Живојин Мишић

        Награда Најбољи едукатори Србије први пут је додељена 2014. године када је награђено 16 наставника који су испуњавали бројне критеријуме.
Ми, који смо награђени те прве године, нисмо знали о каквој награди је реч, све док нисмо добили обавештење од удружења. Онда је уследио позитиван шок.
Ради се о новчаној награди која се састоји из два дела. Први, већи део, намењен је за унапређење рада у школи (опремање учионице, куповина наставних средстава, улагање у пројекте...)   Други део награде је лична награда за награђеног наставника.
       Већ прве године удружење је добило подршку Министарства просвете и свечаној додели награда присуствовао је тадашњи министар просвете. Од тада, сви смо укључени у израду разних Правилника, у критеријуме бодовања за избор НЕС, заједничке пројекте...
Сви смо чланови комисије за избор НЕС.
      За 5 година, удружење је доделило 69 награда:2014. -16; 2015. -16; 2016. -16; 2017.-11; 2018.-10.
Првобитно је додељивано између 10 и 20, зависно од тога колико бодова су имали кандидати, а ове године према Правилнику биће додељено 10 награда, уколико кандидати буду испуњавали све потребне услове и стекли довољан број бодова.
О самом пројекту Најбољи едукатори Србије и награђенима можете се детаљније информисати на сајту удружења:

Najbolji edukatori Srbije



             Затворен је конкурс за избор шесте генерације НЕС и обрада пријава је у току.
Постоје три селекциона круга и укључени су бројни људи из редова НЕС и важних институција (Министарство просвете, Просветни преглед, ЗУОВ... )
             За скептике:
             Молим Вас, ни једног трена немојте сумњати у регуларност избора Најбољих едукатора Србије! Сви чланови комисије дужни су да се стриктно придржавају Статута удружења и Правилника. Велики број људи је укључен у пројекат и одлучује који су кандидати испунили услове и ко ће добити награду.
Лично не знам да постоји поштенији избор кандидата у Србији када се ради о било каквим конкурсима и наградама од локалног до државног нивоа.
            Удружењу ''Живојин Мишић'' циљ је да награди најбоље, а не да фаворизује појединце.
Свих 69 НЕС који су до сада награђени имају иста права, исте обавезе и равноправни статус.
У удружењу нема миљеника и истакнутих појединаца.
           Наше удружење је признато и на светском нивоу и као такво именује кандидате за
Global Teacher Prize i Yidan Prize.

Aктивности удружења можете пратити на ФБ страници:

Удружење за подстицање предузетништва ''Живојин Мишић''






Нема коментара: