недеља, 28. фебруар 2016.

Промоција књиге ''Заувек ђаци''

12.фебруара 2016. у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, одржана је промоција књиге ''Заувек ђаци,'' ЦВЕТНИКА учитеља песника за децу и младе.
Грчки назив за овакву збирку је антологија, што је нама познатије. У преводу на српски  језик то значи сакупљено цвеће, цветна збирка.
Књигу је приредио наш познати песник, професор српског језика и књижевности, педагошки саветник, велики господин- Власта Н.Ценић.

''Као књижевник и просветни радник, идејни творац манифестације ''Сусрети просветних радника књижевних стваралаца за децу,'' Власта је препознао праву улогу наставника који пишу за децу и одлучио да о њима проговори, да помене оне којих више нема, да о познатима каже покоју реч, а да оне младе, још непознате, представи јавности, оснажи их и мотивише на даљи рад. Цветник учитеља песника за децу и младе драгоцени је материјал који ће бити од велике користи будућим генерацијама.'' 
Мила Мутавџић

''Сви песници чије су песме сабране у овој књизи станари су исте куће, сви станују  под истим кровом-школским. У ЦВЕТНИКУ  се налазе песме просветних радника, савремених књижевних стваралаца за децу и младе, оних који ђацима књижевношћу тумаче свет, а и сами припадају свету књижевности. Они васпитавају и образују децу-зато су у њиховим рукама кључеви будућности свих нас. Верујемо да је ЦВЕТНИК велика похвала учитељству, поезији учитеља и учитеља уопште.'' 
Власта Н. Ценић

У књизи је  заступљено преко 350 песмама 193 аутора:васпитача, учитеља, основношколских и средњошколских наставника, универзитетских професора и доктора наука који су обједињени под једним именом, именом учитеља. 

Кућа нашег чувеног књижевника и сликара Ђуре Јакшића била је мала да прими све госте.

 



Власта није био само уредник ове изузетне књиге. Био је и одличан сценариста и водитељ програма који није био типична промоција, већ сценско-мјузички спектакл. Наш домаћин  је својим шармом пленио, а својом духовитошћу допринео да атмосфера буде и ведра и свечана. У томе су му помогле учитељице и несташне ученице: Љиљана Андрић, Биљана Миљковић, Весна Ристовић и Тања Стојановић.





Мирјана Спасић наставница физичке културе из Бора прво нас је разгибала, а потом нам подарила стихове. Она је направила највећи део ових фотографија.



Наш познати песник Мирослав Кокошар почастио нас је својим доласком. Његова подршка много нам је значила.


Вера Цветановић изазвала је одушевљење и сузе маестралним извођењем  песме ''С благословом.''

Крхког стаса, јаког карактера, милозвучног гласа Веселинка Весна Јурић.


Мајушна и раздрагана Нада Кљајић поред стихова оплеменила је простор и својим сликама.

Срећна лица говоре све.


Око 35 аутора говорило је своје стихове.Међу њима сам била и ја.










Миланка Јузбашић Берковић наша успешна колегиница и велика подршка на промоцији.







Славица Бијелић учитељица и песникиња из Ваљева која је недавно објавила своју прву књигу ''Уживај док си дете.''


Свестрана учитељица Љиљана Андрић размазила нас је едукативним песмама без којих не можемо да започнемо и завршимо час. Овог пута опробала се у новом жанру. Говорила је стихове песме ''Да ли се то љубав зове.''


Учитељице из ваљевског краја:Данијела, Славица и ја.






Скромна и дивна песникиња из Шида Наташа Крижанић.






Срећна сам што сам део Цветника. 

1 коментар:

Nada Kljajić је рекао...

Lepoooo!!! Hvala Lucija na podsećanju 🌺